“Cred intr-o lume in care, nu frica ne uneste, ci iubirea“

Cum reusim sa mentinem starea de bine

Atunci cand avem o stare buna, suntem fericiti, bucurosi, parca toata lumea este a noastra. Radem, ne simtim bine, am vrea sa impartasim tuturor ceea ce traim. Fata toata radiaza de zambete si reusim, fara mari eforturi, sa ii molipsim cu entuziasmul nostru si pe cei din jur.

 

Din pacate, este de ajuns ca cineva sa ne refuze, sau sa nu raspunda la telefon, sau sa ne spuna ceva si…gata…starea noastra de bine s-a risipit ca prin farmec. Ne lasam cuprinsi, iara, de starile vechi, de ganduri ce dau navala, de enervare si suferinta inutila.

-‘’Da, imi este bine atata timp cat sunt la un curs care imi place, cat vad un film, sau cat ma intalnesc cu prietenii mei, dar astea dispar repede, uneori dispar chiar cand ajung acasa. Sotul/ sotia ma intampina cu o atitudine deloc pozitiva, copilul ma respinge, iar toate astea ma fac sa ma simt vinovat/a, ptr ca am petrecut cateva ore, doar pentru mine.E de ajuns sa imi adreseze cateva cuvinte de repros, sau doar o privire plina de subantelesuri, ca toata energia buna dispare si ma reintorc la starea mea de mai inainte. Cum sa imi mentin starea buna mai mult timp?’’

 

In primul rand, atata timp cat exista starea de vinovatie, nu vei putea avea alta reactie decat una de vinovatie. Desigur, la suprafata, manifestarea este una de enervare, frustrare, nedreptate, dar in spatele ei se afla cu siguranta faptul ca tu te invinovatesti, ca ti-ai luat in mod egoist cateva ore doar pentru tine, iar asta crezi ca te face un partener si un parinte rau.

Si uneori este de ajuns. Pe un fond de stres si enervare putem aluneca foarte usor invechile capcane ale subconstientului.

 

Emotiile pe care le experimentam in fiecare zi ne determina starea pe care o avem, iar starea pe care o avem ne determina comportamentul. Tocmai de aceea este foarte important sa avem o stare optima, de bine, care sa ne asigure echilibrul si armonia  de care avem nevoie, in viata noastra.

 

Dar, da-mi voie sa iti spun ceva, nimic nu e mai rau decat “Starea de bine e floare la ureche”, cand tu simti exact contrariul.

 

Merita sa stii ca, o atitudine pozitiva nu inseamna neaparat sa fii cu gura pana la urechi tot timpul (desi s-ar putea sa iti placa!), sau sa afisezi zambete atunci cand iti vine sa urli, ori sa negi realitatea, asa cum e ea, de dragul gandirii pozitive.

O atitudine pozitiva inseamna sa vezi ‘’pozitivul’’ din orice situatie si sa te incarci tot mai mult cu asta.

 

Iata, cateva lucruri simple, care te vor ajuta sa iti mentii starea de bine mai mult timp, daca le vei practica:

 

cum-sa-obtii-si-sa-pastrezi-cat-mai-mult-o-stare-de-bine

Antreneaza-te in fiecare zi, sa vezi partea buna a lucrurilor, chiar daca la prima vedere nu par a fi chiar asa. Daca lumina semaforului s-a facut brusc rosie, cand tu credeai ca prinzi verde, sau daca autobuzul dupa care ai alergat porneste in tromba, inchizandu-ti usa in nas, in loc sa te enervezi si sa iti strici toata ziua, poti mai bine sa schimbi asta.

 

Profita de situatie si priveste un pic in jurul tau. Priveste oamenii, uita-te la ei cu atentie. De cand nu ai mai facut-o? Poti sa vezi cati dintre ei poarta ochelari sau cati cara umbrela, desi nu ploua? Poti sa vezi cati stau cu nasul in telefon sau cati au castile in urechi? Da, sunt oameni grabiti ca si tine, care nu mai au timp sa traiasca in realitate, pentru ca sunt mult prea preocupati cu gandurile si scenariile pasului urmator. Insa, vei fi uimit de ceea ce descoperi, doar privindu-i.

 

 

Practica recunostinta. Incepe cu lucruri marunte, aparent nesemnificative. Incarca-te cu recunostinta pentru tot ce e frumos in jurul tau, chiar daca multe dintre ele ti se par a fi lucruri “normale”.

 

Da, e normal sa vad cerul albastru, dar sunt recunoscatoare pentru asta!

E normal sa merg in fiecare zi cu transportul in comun, la serviciu, dar sunt recunoscatoare pentru asta!

E normal sa vad dimineta gunoierii cum golesc tomberoanele, dar sunt recunoscatoare pentru asta!

Sunt recunoscatoare pentru zeci si sute de motive, zilnic!

 

Tu, pentru ce esti recunoscator?

 

In fiecare intamplare, ce pare neplacuta la prima vedere, cauta ceva pozitiv si multumeste cu recunostinta pentru ce ai putut sa vezi si sa intelegi.

 

In loc sa critici, sa te critici, sa te victimizezi sau sa te enervezi si sa iti strici starea, intreaba-te: Ce imi aduce mie bun aceasta situatie?

Fii constient ca nu poti controla totul si fii doar curios ce iti poate aduce necunoscutul. Ce vrea sa te invete?

Cu siguranta, daca tu vrei sa vezi doar un aspect, te poti uita mult si bine. E posibil ca uneori sa il vezi tot pe acela, insa uneori, nu.

 

Vine o vreme cand e timpul sa trecem la alta etapa.

Am stat ce am stat intr-o anumita zona, care, bineinteles, a devenit confortabila pentru noi, insa e timpul sa treci la nivelul urmator.

Ai incredere ca totul vine exact cand esti pregatit pentru asta. Doar tine ochii deschisi si priveste lucruruile dintr-o alta perspectiva.

Ce am eu de invatat de aici?

Ce lucru bun se ascunde sub ceva, aparent, nu tocmai convenabil pentru mine?

Pentru ce sunt recunoscator, astazi?

 

 Nu ma crede, doar verifica! Cum este?

Pentru a primi Noutati

Aboneaza-te ACUM

La NEWSLETTER